Clubportier I

Clubportier I

Terug naar overzicht

De clubportier I is verantwoordelijk voor het uitvoeren van het toelatingsbeleid. Hij/zij draagt zorg voor orde en veiligheid in en om de horecagelegenheid, overeenkomstig het huishoudelijk reglement. Functiehouder heeft een vakinhoudelijk leidinggevende.

Toegevoegde waarde

Resultaatindicatoren

Toelatingscontrole

Controleren, toelaten en/of weigeren van gasten tot de horecagelegenheid overeenkomstig het vastgesteld toelatingsbeleid.                                          

  • conform toelatingsbeleid;
  • conform gasten- of ledenlijst;
  • conform voorschriften (o.m. instructie, werkmethoden);
  • aantal escalaties;
  • consequentheid.

Toezicht en handhaving

Er is toegezien en gehandhaafd op de naleving van regels (o.a. alcohol- en drugsgebruik) en veiligheid. (Dreigende) calamiteiten zijn gesignaleerd en indien nodig zijn management of instanties ingeschakeld. In noodsituaties zijn gasten begeleid. Na sluiting is het bedrijf gecontroleerd op afgesloten ramen en deuren en op uitgezette apparatuur.

  • conform voorschriften (o.m. instructie, werkmethoden);
  • volgens reglement;
  • tijdige signalering (dreigende) escalaties;
  • consequentheid;
  • nauwkeurige en volledige controles.

Bezwarende omstandigheden

  • vooral lopend en staand werk;
  • enerverende werkomstandigheden bij calamiteiten en ongewenste confrontaties en bedreigingen;
  • kans op letsel bij calamiteiten en door agressief gedrag van ongewenste personen of gasten.

Competentieprofiel

Oplossingsgericht:

  • richt zich niet op problemen, maar op oplossingen;
  • is pragmatisch, kiest voor praktische en snelle oplossingen;
  • blijft niet lang dralen in het analyseren van het probleem.

Overtuigingskracht:

  • speelt met manieren/argumenten om anderen voor zich te winnen;
  • straalt enthousiasme en overtuiging uit voor de eigen ideeën;
  • is zelfbewust en stellig in zijn optreden.

Sensitiviteit:

  • laat anderen in hun waarde;
  • doet recht aan de feiten;
  • verplaatst zich in de positie van de ander;
  • merkt spanningen op en maakt deze bespreekbaar.

Zelfbeheersing:

  • blijft in moeilijke/repressieve situaties kalm en beheerst;
  • weet de eigen emoties te beheersen;
  • vermijdt agressief gedrag naar anderen.

Niveau-onderscheidende kenmerken

Functiegroep

4 (referentie)

5

Clubportier I

Clubportier II

Aard werkzaamheden

  • verrichten van toelatingscontrole bij gasten;
  • toezien en handhaven op de orde en veiligheid;
  • signaleren van calamiteiten en hierop de juiste acties ondernemen.

Aanvullend:

  • uitvoeren van meer vergaande veiligheidstaken zoals onderzoeken (o.m. aangaande diefstal, vermissing).

Begeleiding collega’s

  • niet van toepassing.
  • vakktechnisch sturen van een groep medewerkers.

Kennis en ervaring

  • mbo 2-3 werk- en denkniveau;
  • voldoen aan de geldende vakbekwaamheidseisen (minimaal in bezit van diploma Horecaportier);
  • beschikt over BHV-diploma;
  • kennis van bewakings-/beveiligingsmethodieken;
  • kennis van bedrijfsspecifieke voorschriften en reglementen.

Aanvullend:

  • mbo 3 werk- en denkniveau;
  • kennis van het verrichten van onderzoeken aangaande diefstal, vermissing e.d.

Downloads

Om je eigen bedrijfsfunctie op te stellen, kun je het functiedocument downloaden als Microsoft Word- of Pdf-bestand. Het functiedocument omvat een omschrijving van de referentiefunctie en de niveau-onderscheidende kenmerken. In de Word-bestanden kun je de functie herschrijven zodat deze passend is voor je eigen organisatie.