Sommelier II
Terug naar overzichtDe sommelier II is verantwoordelijk voor het selecteren, serveren en adviseren van wijn of bier aan gasten. De sommelier II is voornamelijk te vinden binnen fine-dining gelegenheden. De sommelier II draagt niet alleen zorg voor de kwaliteit van de wijn-/bierservice, maar draagt ook bij aan het verhogen van de algehele eetervaring door goed geïnformeerde wijn-/biersuggesties. De sommelier II levert vanuit kennis van de keuken en inzicht in trends op het gebied van wijn en bier input voor de samenstelling van de wijn-/bierkaart. Functiehouder heeft een vakinhoudelijk leidinggevende.
Toegevoegde waarde |
Resultaatindicatoren |
---|---|
Wijnselectie en inkoop Op basis van het menu en de stijl van het restaurant, wijn-/biertrends en nieuwe wijnen/bieren zijn voorstellen voor de samenstelling van de wijn-/bierkaart gedaan. Passende wijnen/bieren zijn geselecteerd en na goedkeuring toegevoegd aan de wijn-/bierselectie. |
|
Advisering aan en serveren van gasten Op basis van hun smaak, voorkeuren en het gekozen gerecht zijn gasten geadviseerd over de aanbevolen wijn-/bier-spijscombinatie c.q. geholpen bij het selecteren van wijn/bier. Er is ondersteuning verleend bij het bedienen van de gasten door het decanteren en/of inschenken van wijn/bier. |
|
Beheren van wijnvoorraad De voorraadniveaus van wijn/bier zijn gemonitord en voorraadaanvulling is tijdig georganiseerd door het afroepen van bestellingen, al dan niet via de centrale inkoopafdeling. Daarnaast is de opslag van wijnen/bieren bewaakt door zorg (te laten) dragen voor optimale bewaaromstandigheden (temperatuur, vochtigheid opslagruimtes). |
|
Kennisdeling en -ontwikkeling Ontwikkelingen op het wijn-/bier-vakgebied zijn actief gevolgd en mogelijke toepassingen voor de eigen onderneming zijn verzameld. Voorstellen voor aanpassing/verbetering van wijn-/bierkaart, wijn-/bier-spijscombinaties zijn voorgesteld en evt. overgedragen aan collega’s o.a. door het organiseren van proeverijen. |
|
Bezwarende omstandigheden
- lopend en staand werken;
- soms sprake van werkdruk bij pieken in het werkaanbod.
Competentieprofiel
Creativiteit:
- zoekt uitdagingen in het bedenken van nieuwe werkwijzen, producten e.d.;
- komt met ideeën die getuigen van een grote verbeeldingskracht;
- weet trends en ontwikkelingen te vertalen naar wezenlijk nieuwe producten/diensten.
Flexibiliteit:
- staat open voor veranderingen die anderen voorstellen;
- schakelt snel tussen verschillende werkzaamheden;
- accepteert dat werk door anderen of omstandigheden wordt bepaald.
Gastgerichtheid:
- is hoffelijk, voorkomend en welgemanierd naar anderen;
- vermijdt uitspraken als ‘nee, dat kan niet’ of ‘het is druk’ zonder uitleg;
- biedt ook ongevraagd extra service;
- onderzoekt hoe gasten adequaat en optimaal te helpen.
Inzet tonen:
- is bereid om alles aan te pakken;
- is niet tevreden met een gemiddelde prestatie;
- stopt pas als het werk klaar is;
- neemt verantwoordelijkheid voor het eigen werk.
Representatief:
- presenteert zich naar gasten/externen in lijn met het imago van het bedrijf;
- komt goed over bij anderen;
- streeft het handelen volgens de goede manieren altijd na.
Niveau-onderscheidende kenmerken
Functiegroep |
4 |
5 (referentie) |
---|---|---|
Sommelier I |
Sommelier II |
|
Inhoudelijke bijdragen |
|
Aanvullend:
|
Kennis en ervaring |
|
Aanvullend:
|
Downloads
Om je eigen bedrijfsfunctie op te stellen, kun je het functiedocument downloaden als Microsoft Word- of Pdf-bestand. Het functiedocument omvat een omschrijving van de referentiefunctie en de niveau-onderscheidende kenmerken. In de Word-bestanden kun je de functie herschrijven zodat deze passend is voor je eigen organisatie.