Sommelier II

Sommelier II

Terug naar overzicht

De sommelier II is verantwoordelijk voor het selecteren, serveren en adviseren van wijn of bier aan gasten. De sommelier II is voornamelijk te vinden binnen fine-dining gelegenheden. De sommelier II draagt niet alleen zorg voor de kwaliteit van de wijn-/bierservice, maar draagt ook bij aan het verhogen van de algehele eetervaring door goed geïnformeerde wijn-/biersuggesties. De sommelier II levert vanuit kennis van de keuken en inzicht in trends op het gebied van wijn en bier input voor de samenstelling van de wijn-/bierkaart. Functiehouder heeft een vakinhoudelijk leidinggevende.

Toegevoegde waarde

Resultaatindicatoren

Wijnselectie en inkoop

Op basis van het menu en de stijl van het restaurant, wijn-/biertrends en nieuwe wijnen/bieren zijn voorstellen voor de samenstelling van de wijn-/bierkaart gedaan. Passende wijnen/bieren zijn geselecteerd en na goedkeuring toegevoegd aan de wijn-/bierselectie.

  • kwaliteit voorstellen;
  • actualiteit kennis van wijn-/bier-producten;
  • overname van voorstellen.

Advisering aan en serveren van gasten

Op basis van hun smaak, voorkeuren en het gekozen gerecht zijn gasten geadviseerd over de aanbevolen wijn-/bier-spijscombinatie c.q. geholpen bij het selecteren van wijn/bier.

Er is ondersteuning verleend bij het bedienen van de gasten door het decanteren en/of inschenken van wijn/bier. 

  • gasttevredenheid (benadering, advies, omgang);
  • volledigheid en juistheid van verstrekte informatie;
  • kwaliteit bediening. 

Beheren van wijnvoorraad

De voorraadniveaus van wijn/bier zijn gemonitord en voorraadaanvulling is tijdig georganiseerd door het afroepen van bestellingen, al dan niet via de centrale inkoopafdeling. Daarnaast is de opslag van wijnen/bieren bewaakt door zorg (te laten) dragen voor optimale bewaaromstandigheden (temperatuur, vochtigheid opslagruimtes). 

  • juiste, volledige en tijdige registraties voorraad;
  • tijdige signalering van issues inzake beschikbaarheid;
  • eenduidige bestellingen richting vaste leverancier;
  • opslag conform richtlijnen, kwaliteitseisen.

Kennisdeling en -ontwikkeling

Ontwikkelingen op het wijn-/bier-vakgebied zijn actief gevolgd en mogelijke toepassingen voor de eigen onderneming zijn verzameld.

Voorstellen voor aanpassing/verbetering van wijn-/bierkaart, wijn-/bier-spijscombinaties zijn voorgesteld en evt. overgedragen aan collega’s o.a. door het organiseren van proeverijen. 

  • actualiteit wijn/bierkennis;
  • inzicht in ontwikkelingen;
  • kennisniveau medewerkers na instructie.

Bezwarende omstandigheden

  • lopend en staand werken;
  • soms sprake van werkdruk bij pieken in het werkaanbod.

Competentieprofiel

Creativiteit:

  • zoekt uitdagingen in het bedenken van nieuwe werkwijzen, producten e.d.;
  • komt met ideeën die getuigen van een grote verbeeldings­kracht;
  • weet trends en ontwikkelingen te vertalen naar wezenlijk nieuwe producten/diensten.

Flexibiliteit:

  • staat open voor veranderingen die anderen voorstellen;
  • schakelt snel tussen verschillende werkzaamheden;
  • accepteert dat werk door anderen of omstandigheden wordt bepaald.

Gastgerichtheid:

  • is hoffelijk, voorkomend en welgemanierd naar anderen;
  • vermijdt uitspraken als ‘nee, dat kan niet’ of ‘het is druk’ zonder uitleg;
  • biedt ook ongevraagd extra service;
  • onderzoekt hoe gasten adequaat en optimaal te helpen.

Inzet tonen:

  • is bereid om alles aan te pakken;
  • is niet tevreden met een gemiddelde prestatie;
  • stopt pas als het werk klaar is;
  • neemt verantwoordelijkheid voor het eigen werk.

Representatief:

  • presenteert zich naar gasten/externen in lijn met het imago van het bedrijf;
  • komt goed over bij anderen;
  • streeft het handelen volgens de goede manieren altijd na.

Niveau-onderscheidende kenmerken

Functiegroep

4

5 (referentie)

Sommelier I

Sommelier II

Inhoudelijke bijdragen

  • adviseren van gasten o.b.v. smaak, voorkeuren, gekozen gerecht ten behoeve van de juiste wijn-/bier-spijscombinatie;
  • bedienen/serveren van wijn/bier aan gasten;
  • signaleren van (tekorten in) voorraadniveaus en tijdig (laten) aanvullen van voorraden c.q. bestellingen doorgeven aan verantwoordelijke/afdeling inkoop.

Aanvullend:

  • doen van voorstellen voor de samenstelling van wijn-/bierkaart op basis van verworven kennis, trends, etc.;
  • verzorgen kennisdeling en -ontwikkeling (trends en ontwikkelingen, overdragen aan medewerkers, organiseren van wijn-/bierproeverijen.

Kennis en ervaring

  • mbo 2-3 werk- en denkniveau;
  • diploma tot wijn-/biersommelier;
  • enige ervaring in een soortgelijke functie in een hospitality-omgeving.

Aanvullend:

  • mbo 3 werk- en denkniveau;
  • aanvullende cursussen gericht op specialisme binnen het vakgebied van wijn-/biersommelier;
  • inzicht in trends en ontwikkelingen in het vakgebied;
  • ruime ervaring in de functie van sommelier in een hospitality-omgeving.

Downloads

Om je eigen bedrijfsfunctie op te stellen, kun je het functiedocument downloaden als Microsoft Word- of Pdf-bestand. Het functiedocument omvat een omschrijving van de referentiefunctie en de niveau-onderscheidende kenmerken. In de Word-bestanden kun je de functie herschrijven zodat deze passend is voor je eigen organisatie.