Medewerker winkelverkoop II

Medewerker winkelverkoop II

Terug naar overzicht

De medewerker winkelverkoop II verkoopt artikelen vanuit een verkooppunt en draagt zorg voor de juiste presentatie en beschikbaarheid van de artikelen. Afhankelijk van de aard van de artikelen (b.v. verse voedingsartikelen) verricht hij/zij eenduidige bereidingswerkzaamheden (snijden, afbakken, portioneren). Functiehouder heeft een vakinhoudelijk leidinggevende.

Toegevoegde waarde

Resultaatindicatoren

Verkoop en afrekening

Klanten zijn vriendelijk en correct te woord gestaan. Bestellingen zijn opgenomen, vragen zijn beantwoord en klanten zijn bewogen tot aanvullende aankopen. De artikelen zijn efficiënt en correct in het (kassa)systeem ingevoerd c.q. gescand. Het eindbedrag is afgerekend op de door de klant gewenste wijze (bankpas, creditcard of contant). Zo nodig is wisselgeld berekend en teruggeven en/of zijn valuta omgerekend.

  • klanttevredenheid;
  • snelheid service;
  • wijze van benadering;
  • uitstraling winkel;
  • gemiddelde bonwaarde;
  • verkoopomvang aanbiedingen;
  • correcte afrekening;
  • aantal/omvang kasverschillen;
  • juiste omrekening valuta;
  • conform voorschriften (instructie, werkmethoden).

Verkoopondersteuning

Schappen, artikelen en prijzen zijn aantrekkelijk en conform voorschriften gepresenteerd en voorraden zijn bijgevuld en gespiegeld in schappen en vitrines. Artikelen zijn indien van toepassing gesneden, geportioneerd, afgebakken, opgewarmd, belegd etc. Bij het opmaken van bestellingen, uitwerken van reclameacties, inrichten van etalages en productuitstallingen etc. is assistentie verleend.

  • juist opgeslagen goederen;
  • tijdig gevulde schappen/vitrines;
  • conform voorschriften (o.m. instructie, werkmethoden, HACCP en presentatie).

Afsluiting kassa

Aan het einde van een dienst en/of werkdag is de kassa afgesloten. Geld is geteld en de afrekenstaat is opgemaakt. Het in de kassa aanwezige geld is gecontroleerd en opgeborgen of afgestort op voorgeschreven wijze. Eventuele verschillen zijn verklaard.

  • volgens procedure/voorschrift;
  • verklaarbaarheid kasverschillen.

Opruim- en schoonmaakwerkzaamheden

Werk-, opslagruimte en verkooppunt zijn netjes en schoon achtergelaten. 

  • schoon en opgeruimd verkooppunt;
  • conform voorschriften (o.m. instructie, werkmethoden, HACCP en presentatie).

Bezwarende omstandigheden

  • krachtsinspanning bij het verplaatsen van (dozen) goederen en artikelen;
  • lopend en staand werken en soms bukken/reiken bij het stapelen/wegzetten van artikelen;
  • kans op vingerletsel bij het hanteren van messen en bedienen snijmachine.

Competentieprofiel

Betrokkenheid:

  • is trots op zijn bedrijf en de eigen bijdragen daarin;
  • spreekt positief over zijn bedrijf;
  • voelt zich prettig bij de waarden en normen van het bedrijf.

Gastgerichtheid:

  • is hoffelijk, voorkomend en welgemanierd naar anderen;
  • vermijdt uitspraken als ‘nee, dat kan niet’ of ‘het is druk’ zonder uitleg;
  • biedt ook ongevraagd extra service;
  • onderzoekt hoe gasten adequaat en optimaal te helpen.

Inzet tonen:

  • is bereid om alles aan te pakken;
  • is niet tevreden met een gemiddelde prestatie;
  • stopt pas als het werk klaar is;
  • neemt verantwoordelijkheid voor het eigen werk.

Niveau-onderscheidende kenmerken

Functiegroep

2

3 (referentie)

4

Medewerker winkelverkoop I

Medewerker winkelverkoop II

Medewerker winkelverkoop III

Aard werkzaamheden

  • werkzaamheden grotendeels achter de schermen;
  • vervullen van een ondersteunende rol ten opzichte van de winkelmedewerkers;
  • zelfstandig en allround uitvoeren van verkoopwerkzaamheden (presentatie, verkoopgesprekken, -ondersteuning, kassa en opruimen).

Aanvullend:

  • plaatsen van bestellingen bij vaste leveranciers;
  • doen van voorstellen voor reclame-acties, productuitstallingen en etalage-inrichting.

Klantcontact

  • geen noemenswaardig klantcontact
  • alle klantcontacten
  • idem als medewerker winkelverkoop II.

Operationeel aansturen

  • niet van toepassing.
  • niet van toepassing.
  • als 1e medewerker aansturen van een aantal collega’s.

Opleiding en ervaring

  • mbo 1-2 werk- en denkniveau.
  • mbo 2 werk- en denkniveau;
  • kennis van bedrijfsspecifieke voorschriften, systemen en procedures.
  • mbo 2-3 werk- en denkniveau;
  • ervaring met operationele aansturing;
  • ervaring met plaatsen van bestellingen.

Downloads

Om je eigen bedrijfsfunctie op te stellen, kun je het functiedocument downloaden als Microsoft Word- of Pdf-bestand. Het functiedocument omvat een omschrijving van de referentiefunctie en de niveau-onderscheidende kenmerken. In de Word-bestanden kun je de functie herschrijven zodat deze passend is voor je eigen organisatie.