Keukenhulp II

Keukenhulp II

Terug naar overzicht

De keukenhulp II verricht ondersteunende (schoonmaken, afwassen, aanvullen voorraden) en voorbereidende (snijden/portioneren van producten t.b.v. mise en place) werkzaamheden in de keuken. Functiehouder heeft een vakinhoudelijk leidinggevende.

Toegevoegde waarde

Resultaatindicatoren

Ondersteuning, voorbereiding en uitvoering

Collega’s zijn ondersteund bij voorbereidende en eenvoudige uitvoerende werkzaamheden, benodigde (hulp)middelen zijn klaargezet en, zo nodig, zijn voorraden in de keuken aangevuld. Producten zijn bewerkt voor uitgifte. Werkomgeving is tussentijds en naderhand schoongemaakt. 

  • volgens planning;
  • verbruikte hoeveelheden;
  • conform voorschriften (o.m. instructie, werkmethoden, HACCP en presentatie).

Opruim- en schoonmaakwerkzaamheden

Leveringen zijn uitgepakt en er is assistentie geleverd bij de opslag van de leveringen. De keuken is schoongehouden, gereedschappen, hulpmiddelen e.d. zijn afgewassen en (keuken)afval is verzameld en afgevoerd

  • conform planning/rooster;
  • conform veiligheidsvoorschriften;
  • conform HACCP.

Bezwarende omstandigheden

  • krachtsinspanning bij het tillen van (dozen met) producten;
  • lopend en staand en veelal plaatsgebonden werken;
  • soms sprake van werkdruk bij pieken in het werkaanbod;
  • kans op letsel door het hanteren van messen, bedienen van keukenapparatuur, branden aan hete delen en uitglijden over (natte/vette) vloeren.

Competentieprofiel

Betrokkenheid:

  • is trots op zijn bedrijf en de eigen bijdragen daarin;
  • spreekt positief over zijn bedrijf;
  • voelt zich prettig bij de waarden en normen van het bedrijf.

Doorzettingsvermogen:

  • zet uit eigen beweging door bij beletsel en hindernissen;
  • heeft een lange adem;
  • houdt vol tot het doel bereikt is.

Inzet tonen:

  • is bereid om alles aan te pakken;
  • is niet tevreden met een gemiddelde prestatie;
  • stopt pas als het werk klaar is;
  • neemt verantwoordelijkheid voor het eigen werk.

Samenwerken:

  • stelt het gezamenlijke belang boven het eigen belang;
  • helpt collega’s ook zonder dat ze erom vragen;
  • gaat uit van het motto ‘vele handen maken licht werk’;
  • heeft een prettige en plezierige omgang met collega’s.

Niveau-onderscheidende kenmerken

Functiegroep

1

2 (referentie)

Keukenhulp I

Keukenhulp II

Ondersteuning,

voorbereiding en uitvoering

  • geen (directe) invloed op de kwaliteit van de ingrediënten en/of gerechten;
  • ondersteuning betreft algemene voorbereidende werkzaamheden zoals:
  • klaarzetten te gebruiken producten;
  • wassen van groenten en fruit;
  • aanvullen van voorraden;
  • e.d.;
  • werkt op basis van eenduidige aanwijzingen van collega’s (wat, in welke volgorde te doen).
  • enige invloed op de kwaliteit van de ingrediënten en/of gerechten en daarmee op de spillage in de keuken;
  • ondersteuning is voorbereidend van aard en betreft werkzaamheden zoals:
  • snijden van ingrediënten;
  • maken van garnituren;
  • klaarzetten van kant en klare gerechtgedeelten e.d.;
  • portioneren en zo nodig verpakken van (half)producten;
  • afbakken, opwarmen en doorgeefgereed maken van eenvoudige half- of eindproducten (soepen opwarmen, brood afbakken, borden garneren);
  • werkt op basis van toegewezen afgebakende onderdelen van de mise en place.

Opruim- en schoonmaakwerkzaamheden

  • afwassen gebruikte pannen, handgereedschap e.d., schoonmaken van werkbanken en vloeren, afvoeren van afval.

Aanvullend:

  • schoonmaken van keukenapparatuur en -machines

Kennis en ervaring

  • mbo 1 werk- en denkniveau;
  • kennis van bedrijfsspecifieke voorschriften;
  • kennis van hygiënevoorschriften.
  • mbo 1-2 werk- en denkniveau
  • enige ervaring in een (vergelijkbare) functie;
  • beheersing van de basale voorbereidende keukentechnieken.

Downloads

Om je eigen bedrijfsfunctie op te stellen, kun je het functiedocument downloaden als Microsoft Word- of Pdf-bestand. Het functiedocument omvat een omschrijving van de referentiefunctie en de niveau-onderscheidende kenmerken. In de Word-bestanden kun je de functie herschrijven zodat deze passend is voor je eigen organisatie.