Barkeeper II
Terug naar overzichtDe functie van barkeeper II komt voornamelijk voor in het (internationale) hotel/ restaurantbedrijf en in bars, clubs en vergelijkbare bedrijven. De barkeeper II fungeert als de gastheer/-vrouw en adviseur (bij keuzes in dranken en snacks) van gasten aan de bar. De functie is niet alleen verantwoordelijk voor het bereiden en serveren van (complexe) dranken, cocktails en eenvoudige snacks, maar doet zelf ook de voorbereiding (voorraadaanvulling, verzorgen mise en place, representatief maken/houden bardeel) en verzorgt de afrekening (of boeking op het kamernummer). Functiehouder heeft een vakinhoudelijk leidinggevende.
Toegevoegde waarde |
Resultaatindicatoren |
---|---|
Voorbereiding barkeeping Ter voorbereiding van de barkeeping zijn de bar en het zitgedeelte getoetst op netheid en aantrekkelijkheid, is de mise en place verzorgd en zijn voorraden aangevuld. |
|
Barkeeping Gasten ervaren een optimale dienstverlening door een gastvrije ontvangst en door het informeren en adviseren van gasten over (keuzes, mogelijkheden en alternatieven voor) dranken en snacks, het opnemen en uitserveren van bestellingen en het proactief inspelen op (latente) behoeften van gasten. Bij ongewenst of normafwijkend gedrag van gasten zijn zij hierop aangesproken. Bestellingen zijn doorgegeven of zelf klaargemaakt. |
|
Kassa- en verantwoordingswerkzaamheden Kassa is gebruiksgereed gemaakt bij opening van de bar. Consumpties zijn afgerekend met gasten of geregistreerd op kamer (rekening). De kassa is gecontroleerd, afgedragen en verantwoord. |
|
Opruim- en schoonmaakwerkzaamheden De publieke en eigen werkruimten (bar en omgeving) voldoen aan de eisen van schoon en hygiënisch en afval is afgevoerd. |
|
Registratie Verbruiken, voorraden en restanten zijn geregistreerd. |
|
Bezwarende omstandigheden
- krachtsinspanning bij het bevoorraden van het buffet;
- lopend en staand, soms plaatsgebonden werken;
- soms sprake van werkdruk bij pieken in het werkaanbod;
- soms sprake van (sfeer)bedreigingen/agressie.
Competentieprofiel
Betrouwbaar / Integer:
- gaat zorgvuldig om met vertrouwelijke informatie;
- komt beloften en afspraken na, staat voor wat hij zegt;
- heeft de moed achter zijn daden te staan.
Creativiteit:
- zoekt uitdagingen in het bedenken van nieuwe werkwijzen, producten e.d.;
- komt met ideeën die getuigen van een grote verbeeldingskracht;
- weet trends en ontwikkelingen te vertalen naar wezenlijk nieuwe producten/diensten.
Gastgerichtheid:
- is hoffelijk, voorkomend en welgemanierd naar anderen;
- vermijdt uitspraken als ‘nee, dat kan niet’ of ‘het is druk’ zonder uitleg;
- biedt ook ongevraagd extra service;
- onderzoekt hoe gasten adequaat en optimaal te helpen.
Inzet tonen:
- is bereid om alles aan te pakken;
- is niet tevreden met een gemiddelde prestatie;
- stopt pas als het werk klaar is;
- neemt verantwoordelijkheid voor het eigen werk.
Representatief:
- presenteert zich naar gasten/externen in lijn met het imago van het bedrijf;
- komt goed over bij anderen;
- streeft het handelen volgens de goede manieren altijd na.
Niveau-onderscheidende kenmerken
Functiegroep |
3 |
4 (referentie) |
5 |
---|---|---|---|
Barkeeper I |
Barkeeper II |
Barkeeper III |
|
Type bar |
|
|
|
Aard werkzaamheden |
|
Aanvullend:
|
Aanvullend:
|
Assortiment dranken en snacks |
|
|
|
Aard gastencontact |
|
|
Aanvullend:
|
Kennis en ervaring |
|
Aanvullend:
|
Aanvullend:
|
Downloads
Om je eigen bedrijfsfunctie op te stellen, kun je het functiedocument downloaden als Microsoft Word- of Pdf-bestand. Het functiedocument omvat een omschrijving van de referentiefunctie en de niveau-onderscheidende kenmerken. In de Word-bestanden kun je de functie herschrijven zodat deze passend is voor je eigen organisatie.